Štát sa stále snaží o zlepšovanie nie len životnej úrovne jeho občanov, ale aj o sprístupnenie služieb a zefektívnenie niektorých procesov. Najnovšie nezamýšľa len podporiť cestovný ruch formou poukazov, ktoré si preplatíme všetci navzájom, ale prichádza so zmenou, ktorá sa dotkne skoro všetkých zamestnancov.
Naozaj bude koniec?
To sa pýtajú nielen starší, ale aj tí z mladšej generácie, ktorí si zvykli na stravenky. Na ich povesti sa už dlhodobo rieši, či naozaj spĺňajú svoj účel. Ako si to teda predstavuje Ministerstvo práce? Minister chce garantovať pre všetkých zamestnaných teplé obedy, na ktoré majú nárok. Preto dodnes funguje systém, aký funguje. Je ale otázne, na koľko to sami ľudia využívajú. Niektoré firmy totiž nepreplácajú stravu takouto formou, ale oveľa jednoduchšou, a to na výplatnej páske. Odvolávajú sa pri tom na to, že v západných krajinách nič také neexistuje a že je to prežitok ešte z čias komunizmu. Je to naozaj tak?
-
Podľa mnohých expertov totiž pri takejto úhrade prichádzajú o peniaze hlavne občania. Navyše sa stáva, že samotné gastrolístky padnú za obeť rôznym pochybným kšeftom. Ako ich teda využiť čo najlepšie?
-
Dennodenne sa s nimi stretávame v obchodoch, kde s nimi platí nemalý počet ľudí. Tí sa každomesačne spoliehajú na takýto príjem do rodinnej kasy. Otázne však zostáva, ako sa obchodníci k tomuto nariadeniu stavajú. Aj keď sa za ne nedá kúpiť alkohol ani cigarety, často je to naopak. Zamieňanie a nekontrolovanie je u nás v bežnej praxi a výhovorka, že slúžia na teplú stravu pracujúcim sa zdá byť bezzubá.
-
I napriek tomu všetkému sa zdá, že „gastráčom“ zvoní umieráčik. A nie práve pre dôvody uvedené vyššie. Je to hlavne preto, že ostatné post komunistické štáty sa ich začali zbavovať čoraz častejšie. Navyše sa poukazuje na možnosť lepšej kontroly peňazí, ktoré tečú na výplaty za odvedenú prácu. Vyrovnal by sa možno tak rozdiel aj u tých, čo zarábajú len na dohodu, či doktorantov, ktorí nemajú rovnaké práva ako tí u iného zamestnávateľa. Možnože sa zbavíme dlhých radov a čakania pri pokladniach, no spoločnosť sa nechce zbaviť vidiny kontroly distribúcie jedla.