Podceňovaná pečienka

  • Podceňovaná pečienka

    30. 1. 2019 By 0 comments

    Vnútornosti zvierat boli v minulosti podradnou potravinou. Išlo doslova o jedlo nižších vrstiev. Dnes sa situácia zmenila a túto surovinu nájdete na jedálnych lístkoch nóbl reštaurácií. Aj napriek tomu, si vnútornosti až tak často doma nepripravujeme. A to je veľká chyba, pretože sa jedná nie len o veľkú pochúťku, ale hlavne zázrak pre naše zdravie. Napríklad taká pečeň, ktorá sa na pultoch našich obchodov objavuje najčastejšie, obsahuje neskutočné množstvo vitamínov a minerálnych látok.

    játra
     
    Zdravá či nezdravá?
     
    Pečeň je veľmi diskutovanou potravinou. Ako všetci vieme, tak práve tento orgán, slúži v tele doslova ako čistička. Cez pečeň prechádza všetko čo zviera vypije a skonzumuje, no taktiež všetky lieky, napríklad antibiotiká. Práve preto sa ju mnoho ľud obáva jesť. Na druhej strane sa však v tomto orgáne ukladá aj všetko dobré. Ak teda chcete mať istotu, že si neškodíte, kupujte pečienku z mladých zvierat.
     
    Ako a akú pečeň kupovať
     
    Čo sa týka zdravotného vplyvu, tak je úplne jedno, či siahnete po pečeni z hydiny, hovädzieho dobytka, alebo po tej bravčovej. Pri tejto potravine platí jedno zlaté pravidlo. Čím je pečienka mladšia, tým menej škodlivín obsahuje. Preto je najbezpečnejšie, ak budete konzumovať pečeň zo zvierat, ktoré sa chovajú krátko. Hovoríme teda najmä o hydine a prasatách.
     
     
    Plná béčka
     
    Práve táto vnútornosť, v sebe ukrýva takmer všetky vitamíny zo skupiny B. Je jedným z najlepších zdrojov B12 a kyseliny listovej. Oba tieto vitamíny potrebujeme hlavne ako ochranu pred vznikom cievnych a srdcových ochorení, či kvôli správnej hladine cholesterolu v krvi.

    telecí
     
    Minerály od výmyslu sveta
     
    Pečeň je zároveň doslova nabitá minerálnymi látkami, a to hlavne čo sa železa týka. Práve tento orgán ho obsahuje najviac. Pri konzumácii dvesto gramov kuracej pečienky, svojmu telu dodáte viac ako polovicu dennej doporučenej dávky tohto minerálu. Napríklad v porovnaní so špenátom, ho obsahuje takmer trojnásobne viac. Okrem železa obsahuje taktiež vysoké množstvá zinku.

To Top