Blogovanie

  • Blogovanie

    20. 2. 2024 By 0 comments

    Myšlienka, že ak niekto chce, môže začať písať svoj blog, bola jedným z ústredných aspektov radikálnych zmien v počiatkoch internetu. Dovtedy sa k publikovaniu dostali len vyvolení autori a v rannom období webu si vedelo vlastnú stránku vytvoriť nie veľa používateľov. Príchod blogov znamenal obrat o 180 stupňov. Po prvý krát v histórii nastala situácia, keď bol autorom ozaj každý.

    bloger

    Pojem weblog sa prvýkrát objavil v roku 1997 a o dva roky neskôr aj jeho skrátený pojem blog.Avšak predstavy o blogovaní sa formovali v začiatkoch internetu v 90.rokoch minulého storočia. Pred rokom 1990 sa za štandardný spôsob zverejňovania myšlienok na internete považovali diskusné skupiny, ktoré vlastne fungovali ako moderované diskusné fóra. Členovia mohli posielať nápady a komentáre, ktoré sa v prípade schválenia sprístupnili členom skupiny. Ako rástla popularita webu, začala sa rozvíjať aj predstava online denníkov: ľudia začali uverejňovať aktuálne informácie, čo sa deje v ich živote.

    A tak pravidelne aktualizované osobné webové stránky v štýle denníka mali obrovský úspech nielen u čitateľov, ale aj pisateľov. Ako sa blogovanie dostávalo do povedomia verejnosti, začali popri osobných blogoch vznikať aj tie s odlišným zameraním. Napríklad blogy zamerané na politiku, kultúru, bulvár, technológie a iné. Takto význam blogov rástol spolu s počtom priaznivcov.

    internet

    Ako sa obsah webových stránok stával čoraz viac rozmanitejším, tak už ani blogy neboli len z jednoduchých textov. Fotografovanie a grafika sú už dnes bežné, rovnako aj blogy využívajúce neobmedzený priestor, ktorý ponúka publikovanie online. Veľmi podrobne je možné sa tak venovať špecializovaným témam prostredníctvom zvukov, videí, obrázkov a textov.
    Vplyv blogov bol a stále aj je taký veľký, že v podstate je veľmi ťažké rozlišovať medzi blogmi a webovými lokalitami tradičných spravodajcov. Blog je v podstate akoby neustála diskusia.

To Top